Párkapcsolatért

Boldogság a párkapcsolatokban

A boldog pillanatokat megélhetjük egyedül is, de boldogság létünk feltétele, szükséglete és katalizátora a társkapcsolat.

A boldogság pozitív érzelmekhez, érzésekhez kapcsolódnak, amiket rövid vagy hosszabb ideig és különböző intezitással érzékelhetünk.

 Sajnos a mai fogyasztói érdek mást hirdet és rögzít a köztudatban, miszerint,ha megvásárolunk minden új és érdekes dolgot, attól teljesebb, boldogabb lesz életünk. Ez az anyagi jólét, félrevezet és vakvágányra terel minket. Ez hiánypótlás a szeretet nélküli élet pótlása különböző dolgokkal.

A párok szeretettejes, biztonságos érzelmi alapokon nyugvó, szerelmi kapcsolatban létrejött, házassági szövetségben élő, tudatossággal megteremthetik a boldog család alapjait. Fontos, hogy a párok szexuális együttléte kiegyensúlyozott legyen, barátként is tiszteljék egymást, hasonló céljaik legyenek a jövőre nézve és a gyermek vállalás természetes vágyként és felelősségteljes, kitartó neveléssel valósuljon meg a harmonikus, tartós kapcsolatra. A hasonlóságok előny jelentenek a munkamegosztásban, a családalapításban, egymás elfogadásában, a kölcsönös segítségadásban.

   Gary Chapman a kapcsolatainkban gyakorolt szeretetnyelvet öt kategóriába sorolta (2004):

  1. Elismerő, bátorító szavak
  2. Együtt töltött minőségi idő
  3. Ajándékok
  4. Szívességek
  5. Testi érintés

 

A család egy szükséges intézmény, ahol megtanulhatjuk, átélhetjük a kötödés, szeretetteljes, boldog megnyilvánulását. Egy meleg, támogató, őszinte családi kapcsolat a tagjait megóvja azoktól a támadásoktól, amelyek például a társadalomban betöltött státuszukban érik őket. A család ezen funkciója, ha jól működik, érzelmi biztonságot, kikapcsolódást, harmóniát teremt. A család belső megalapozott érzelmi ereje képes kiszűrni a családot fenyegető külső hatásokat is. A jó család tagjai testben, lélekben összetartoznak.

Az emberek képesek egymást segíteni, fejleszteni, akkor a fejlődésben teljesen természetesen jelenik meg az alázat, a Feltétel Nélküli Szeretettel együtt. A boldog harmonikus családok esélyt adnak, hogy a jövő generációja békés, egymással szimbiózisban élő , kiegyensúlyozott Nemzeteket teremtsenek.

(Forrás/  Szakdolgozat: Makkos Ildikó)

 

 

Makkos Ildikó

Pedagógiai, családvédelemi és családi napközi vezető

Life Coach, Párkapcsolati coach Gyermekpszichológiai asszisztens, Kineziológus

Tel.: 06/70 550 9226